02 Aralık 2010

MÜNAZARA

Antikçağ’ın felsefeden sonra ikinci büyük zihinsel öğretisi olan retorik, demokrasinin beşiği Eski Yunan’da doğdu. Dili ikna edecek biçimde kullanma sanatı olan retorik ya da hitabet sanatı politikacıların eğitiminde önemli bir yer tuttu. Bu şekilde toplumu yöneten veya yönetecek kişilerin düşüncelerini iyi ifade etmeleri, etkili konuşmaları ve ikna edici bir dil kullanmaları hedefleniyordu. Bugün artık sadece siyasette değil reklam, pazarlama ve eğitim başta olmak üzere her sektörde ve her konumda başarının sırrı “ikna” etmeyi bilmekte yatıyor. Hatta dünyaca ünlü bilim dergisi New Scientist'in araştırmasına göre insanları belli bir düşünceye yönlendirmek ve tercihlerini belirlemek için ikna tekniklerini kullanmak yeterli. Bu teknikler yaklaşık 200 yıldır Harvard’dan Oxford’a, Sidney’den Moskova’ya dünyanın tüm büyük üniversitelerinde münazara kulüplerinde öğretiliyor.

            Münazara, herhangi bir konu üzerinde zıt düşüncelerin karşılıklı olarak savunulması anlamına geliyor. Konular tez-antitez olarak tartışılıyor. Rakibin sunduğu tezleri çürütmek, savunmada başarılı olmak, argümanları iyi seçmek ve doğru bir şekilde aktarmak gerekiyor. Amaç ise kimin haklı olduğunu bulmak değil, kimin dinleyenleri ikna ettiği. Tüm bunlar için ikna kabiliyetini geliştirmek kaçınılmaz.

             Bizde İçel Koleji Anadolu Lisesi olarak her yıl  geleneksel olarak yaptığımız münazarayı “ Demokrasi en iyi yönetim biçimidir. ” konusuyla başlattık.
İkna etmenin münazara ve hatta hayat için anahtar kelime olduğunu belirten Edebiyat öğretmenimiz ve münazara jüri üyesi Murat SIRT,   Münazara sürekli okumaya, beyninizi sürekli aktif tutmaya ittiği için gündemi takip etmek gerekiyor bu da öğrencinin kişisel gelişimi için çok önemli  ” dedi.
Lise Müdürümüz Adnan DÖLEKOĞLU ise “İnanmadığınız konuyu bile savunmak gerektiği için ezber bozan münazara kişiyi taassuptan kurtarır.Münazarayla öğrencilerimizi iyi bir konuşmacı, dinleyici, analitik düşünce yapısına sahip birey ve tüm bunlar da birleşince çok iyi bir lider olarak üniversiteye ve daha da ileri giderek hayata hazırlıyoruz. “ dedi. Öğrencilere gösterdikleri üstün performanstan ötürü ve onlara yol gösteren öğretmenlere teşekkür etti.

DEMOKRASİ İYİ BİR YÖNETİM BİÇİMİDİR?

















İÇEL KOLEJİ ULUSAL MÜNARA LİGİNDE

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından İstanbul’ da gerçekleştirilen 2011 Türkiye Münazara Ligi”’ne öğretmenlerimiz Emre KURTUL, Zeynep KARSLI, Ozan İSİMBAY, Murat SIRT, Şerif AYDIN ve öğrencilerimizden Hasan Atıf CEYLAN 11/B, Tuğçe Tuğba TURHAN 11/B, Arıncan GEZ 11/B, Mustafa DERİN 11/B, Halil DAĞ 11/A katılmıştır. 84 Okulun katılımıyla gerçekleşen münazara liginde çekişmeli maçlar yapan öğrencilerimiz 4. tura kadar yükseldi. İlk defa katıldığımız bu münazara ligi için öğrencilerimize teşekkür eder gösterdikleri başarıların devamını dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder